„Miként a szentendrei etnográfiát, úgy a gasztronómiát is a különféle népcsoportok egymásra hatása jellemzi Szentendrén. Jópár nemzetiség szokása, gasztronómiája keveredett, nemesedett szentendreivé az elmúlt három évszázad alatt. E sokszínűségnek köszönhetően karácsonykor a régi szentendrei családok asztalán békésen megfért egymás mellett a tót bobánka (mákos guba) és a borleves csakúgy, mint a szerbektől átvett veliki kolac (karácsonyi kalács) vagy a dalmát raffioli.”
A Szentendre és Térsége TDM gondozásában, igényesen szerkesztett szakácskönyv, melyből a város sokszínű gasztronómiáját megismerhetjük. Nagy Luca ételkölteményeit Botos Karolina örökítette meg gyönyörű fotóival. A tálaláshoz szentendrei iparművészek kölcsönözték kerámiaedényeiket, szőtteseiket.